Türkiye’de son 10 yılın en karlı yatırımı: Alan 20 katını kazandı

Türkiye Konut Yatırımlarıyla Öne Çıkıyor

Türkiye, son on yılda konut ve kira fiyatlarındaki büyük artışlarla dikkatleri üzerine çekerken, OECD ülkelerinden büyük fark attı.

Konut Alanlar 10 Yılda 20 Kat Kazandı

OECD’nin Housing Prices (Konut Fiyatları) araştırmasını paylaşan Nakir Bakır, Türkiye’de konut fiyatlarının 2015 yılında 100 birimden 2025’in ilk çeyreğinde 2.075,7’ye ulaştığını belirtiyor. Bu, konut fiyatlarının %1.975,7 (19,8 kat) arttığını gösteriyor. Örneğin, 2015’te 500 bin TL değerinde olan bir konutun 2025’te ortalama 10,4 milyon TL’ye, 1 milyon TL değerindeki üst segment bir konutun ise 20,8 milyon 757 bin TL’ye çıktığı görüldü.

OECD Ülkeleri ile Fark Kapısı Genişledi

Türkiye, son üç yılda özellikle hızlı bir artış göstererek konut yatırımlarında diğer OECD ülkelerinden ayrıştı. Türkiye’nin bu alanda en yakın rakibi İzlanda’ya bile yaklaşık 12 kat fark attığı görülüyor.

  • Litvanya (%148,1)
  • Estonya (%116,8)
  • Meksika (%115,8)
  • Letonya (%106,8)
  • ABD (%101,8)

Diğer OECD ülkelerinde konut fiyatlarındaki artışlar %11,5 ile %57,5 arasında değişim gösterdi.

Reel Artışta Türkiye Lider Konumda

Reel konut fiyat artışlarına göre, Türkiye OECD ülkeleri arasında listenin başında yer alıyor. 2015-2025 döneminde reel artış oranı %78,4 olarak gerçekleşirken, OECD ortalaması %33,4 düzeyinde kaldı.

  • Kanada (%44,6)
  • İrlanda (%43)
  • Letonya (%39,9)
  • Estonya (%38,2)
  • Meksika (%37,4)

Yüksek reel artışa sahip diğer ülkeler arasında yer aldı.

Son Üç Yılda Yoğun Artış

2021’in ikinci yarısından itibaren konut ve kira fiyatlarındaki hızlı yükseliş dikkat çeker hale geldi. İnşaat maliyetlerindeki artış, ithal malzemelerdeki yükseliş ve konut talebindeki artış faktörler arasında gösterildi.

Kiralar da Artıyor

Konut kiraları da rekor seviyelere ulaştı, Türkiye OECD ülkeleri arasında kira artışında açık ara önde geliyor. İzlanda’nın ardından en yüksek kira artışı Macaristan’da görüldü.

Artış Devam Ediyor

Yüzde 25’lik kira artış tavanının etkisini yitirmesiyle kiralar hızla artmaya devam ediyor. Türkiye’de konut ve kira fiyatlarındaki artışlarla gayrimenkul sektörü liderliğini sürdürüyor.

Related Posts

İhracat talebinde artış sınırlı kaldı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracat Talep Endeksi verilerine göre mayıs ayında aylık yüzde 0,3 artışla 100,3’e yükseldi.

Bakan Bolat, Türkiye-Rusya ilişkilerinin ortaklık boyutuna evrildiğini söyledi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin siyasi anlamda istikrarlı, ekonomi, enerji ve turizm alanlarında gelişen, ortaklık boyutuna evrildiğini söyledi.

Euro Bölgesi’nde ekonomiye güven haziranda azaldı

Euro Bölgesi’nde ekonomi güven endeksi haziran ayında azaldı. Buna göre aylık bazda 0,8 puan düşerek 94’e indi.

ÇAYKUR’da birinci sürgün yaş çay alımları tamamlandı

Çay İşletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürlüğü birinci sürgün yaş çay alımlarını tamamladı.

Trump’ın kararsızlığı Türkiye piyasalarını sarsıyor

ABD Başkanı Trump’ın Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’a yönelik eleştirileri Türkiye piyasalarını da sarsıyor. Özellikle Powell’ı görevden alacağına yönelik sözleri ve yerine atayacağı isimlerin bile belli olduğunu açıklaması küresel piyasaları karıştırırken dolar son 3 yılın en düşük seviyesini gördü; altında sert düşüşler yaşandı. İşte hem küresel hem de yurtiçi piyasaları karıştıran Trump’ın Powell’a yönelik eleştirileri ve yaşanan gelişmeler…

Milyonlarca emeklinin beklediği haber geldi

Temmuz ayında en düşük emekli maaşında değişiklik yapılması için Meclis’te yasa değişikliğinin kabul edilmesi gerekirken, TBMM’nin 1 Temmuz’da tatile girme planı milyonlarca emeklinin ‘sıfır zam’ riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olmuştu. Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Meclis tatili 31 Temmuz’a ertelendi.