Ofiste çalışanlar için uyarı geldi: Egzersiz yapmak bile kurtarmaz…

Uzun Süre Oturmak Beyin Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

Yapılan son araştırmalara göre, gün boyunca uzun süre oturmanın beyin sağlığı üzerinde ciddi riskler oluşturabileceği ortaya konuldu. Egzersizin bu zararı tek başına telafi edemeyeceği belirtilen çalışma, Alzheimer hastalığına karşı korunmada oturmanın da dikkate alınması gerektiğini vurguluyor.

Daha önceki çalışmalar, düzenli egzersizin beyin sağlığına olumlu etkileri olduğunu desteklerken, Alzheimer’s & Dementia adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni bir araştırma bu görüşü sorguluyor. Araştırmacılara göre, günlük egzersizin yanı sıra oturarak geçirilen sürenin de azaltılması gerekiyor.

Çalışma kapsamında, 404 katılımcının fiziksel aktiviteleri bir hafta boyunca takip edildi ve 7 yıl boyunca bilişsel testler ve beyin taramalarına tabi tutuldu. Uzun vadeli gözlemler, oturmanın beyin sağlığı üzerindeki etkilerini araştırdı.

Katılımcıların yüzde 87’si haftalık en az 150 dakika egzersiz yaparken, oturan kişilerin bilişsel performanslarında belirgin bir düşüş gözlendi.

Araştırmaya göre, uzun süre oturan bireylerde, özellikle hafıza ile ilişkili beyin bölgesi olan hipokampusun daha hızlı küçüldüğü gözlemlendi. Bu durum, beynin yaşlanma sürecini hızlandırabilir.

Çalışmanın ortak yazarlarından Marissa Gogniat, “Alzheimer riskini azaltmak için sadece egzersiz yapmanın yetersiz olduğunu” belirtiyor ve oturarak geçirilen sürenin azaltılmasının önemli olduğunu vurguluyor.

Araştırmada, Alzheimer riski taşıyan bireylerin oturmanın etkilerine daha duyarlı olduğu ve APOE-ε4 geni taşıyıcılarının beyinlerinde daha fazla gri madde kaybı yaşandığı tespit edildi.

Araştırmacılar, oturmanın beyni hızlı yaşlandırabileceğini belirtirken, spor yapmanın yanı sıra günlük hareketsizlik süresinin kısaltılmasının da önemli olduğunu vurguluyor.

Çalışmanın diğer yazarı Angela Jefferson, özellikle Alzheimer riski taşıyan yaşlı yetişkinler için oturarak geçirilen süreyi azaltmanın bilişsel sağlığı korumada kritik bir öneme sahip olduğunu belirtiyor.

Related Posts

Kesilen karpuz 2 saat içinde tüketilmeli

Yazın vazgeçilmezi karpuz, doğru tüketilmediğinde sağlığı tehdit edebiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısını yaptı. Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini belirterek karpuz kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtiler görülebildiğine işaret etti.

Tuvalet kağıdını böyle kullananlar dikkat! Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Tuvalet kâğıdını yanlış kullanıyor olabilirsiniz! Uzmanlara göre milyonlarca kişi bu hijyen ürününü fark etmeden sağlıksız bir şekilde tüketiyor.

Erken ergenlik tehlikesine dikkat! Kızlarda 10 kat fazla görülüyor

Erken ergenlik, bazı çocuklarda boy kısalığına neden olabildiği için ebeveynlerin son yıllarda en çok kaygılandıkları konuların başında geliyor. Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, erken ergenliğin erken ve doğru tedaviyle yönetilebilen bir durum olduğunu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.

Uyurken ortaya çıkan 2 belirti löseminin ilk sinyali olabilir!

Uykuda yaşanan bazı belirtiler, yalnızca bir yorgunluk ya da geçici rahatsızlık olarak görülse de, bazen ciddi hastalıkların ilk uyarısı olabilir. Uzmanlara göre özellikle yoğun gece terlemesi ve gece ortaya çıkan kemik ağrıları, löseminin erken evredeki sessiz sinyalleri arasında yer alıyor.

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

Azı yararlı, çoğu zararlı! Bu saatler arasında güneşe çıkmayın

Yaz aylarında açık havada daha çok vakit geçiriyor, deniz ve havuza girmeye bayılıyoruz. Ama yazın bu keyiflerin tatsız sonuçlarıyla karşılaşmamak için risklerine karşı önlem almak da gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Didem Kazan, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı.