AB Suriye’ye yönelik bazı yaptırımları askıya aldı

AB Konseyi, Suriye’ye Uygulanan Yaptırımları Askıya Aldı

Avrupa Birliği Konseyi üye ülke dışişleri bakanlarının Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantı sonrasında Suriye’ye uygulanan AB yaptırımlarıyla ilgili önemli kararları duyurdu.

AB ülkeleri, Suriye’deki durumu dikkate alarak çeşitli kısıtlayıcı tedbirleri askıya almaya karar verdi. Alınan kararın, AB’nin Suriye’de kapsamlı siyasi geçiş, ekonomik toparlanma, yeniden yapılanma ve istikrar çalışmalarını destekleme çabalarının bir parçası olduğu vurgulandı.

Yapılan açıklamada, AB’nin Suriye’deki temel ekonomik sektörlerdeki kısıtlayıcı önlemleri askıya aldığı belirtildi. Enerji, ulaşım, finans ve bankacılık gibi sektörlerde işlemlerin kolaylaştırılacağı aktarıldı. Ayrıca, petrol, gaz, elektrik ve ulaştırma sektörlerindeki tedbirlerin askıya alındığı ifade edildi.

Suriye’deki çeşitli bankalar ve havayolu şirketlerinin yaptırım listesinden çıkarılacağı, Suriye Merkez Bankası’na fon ve ekonomik kaynak sağlanacağı belirtildi. Ayrıca, AB bankaları ile Suriye bankaları ve finans kuruluşları arasında bankacılık ilişkileri kurulmasına izin verileceği de açıklamada yer aldı.

İnsani durum muafiyetinin süresiz olarak uzatılacağı ve kişisel kullanıma yönelik lüks malların Suriye’ye ihraç yasağının sona ereceği de duyurulan kararlar arasında yer alıyor. AB Konseyi, çalışmalarını sürdürecek ve Suriye’deki durumu yakından takip ederek gerektiğinde ekonomik yaptırımları değerlendirecek.

Ayrıca, Beşşar Esed rejimine yönelik çeşitli alanlardaki yaptırımların devam edeceği, yeni kararlarla ilgili yasal düzenlemelerin yarın AB Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe gireceği belirtildi.

AB’nin Rusya’ya Yönelik Yaptırımları

AB’nin Suriye’ye uyguladığı yaptırımlar, iç savaşın başlamasının ardından Mayıs 2011’de başladı. Rejimle bağlantılı kişilere seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler alındı.

AB, ayrıca Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uyguladı ve rejimin finans ağının kalbinde bulunan sektörleri hedef aldı. Bu çerçevede ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı ile askeri ve sivil amaçlı kullanılabilen malların ihracatı kısıtlandı.

Yaptırımlar, belirli girişimlerin ve altyapı projelerinin finansmanını da içermekteydi.

Related Posts

İsrail-İran savaşı petrolü uçurdu: Bu hisseler kaybetti

İsrail-İran gerilimiyle tırmanan petrol fiyatları, hava yolu şirketlerinin hisselerinde sert kayıplara yol açtı. Yakıt maliyeti endişesiyle Air France’tan American Airlines’a birçok şirketin hisseleri mayıs sonuna göre düşüş yaşadı.

Rusya’da İran ve İsrail’e tur satışları durduruldu

Rusya Seyahat Endüstrisi Birliğince, İsrail ve İran’a yönelik tur satışlarının durdurulduğu ve turistlere alternatif olarak Türkiye turlarının teklif edildiği bildirildi.

TCMB açıkladı: Piyasanın enflasyon ve dolar tahmini geriledi

Merkez Bankası 2025 yılı Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi verilerine göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,86’ya düşerken dolar/TL beklentisi ise 43,70 TL’den 43,57 TL’ye düştü.

Fabrikadaki su doğaya dönüyor

PepsiCo Türkiye, “Bir Damla Bir Dünya Projesi” ile fabrikalarında kullandığı operasyonel suyu havzalara geri kazandırmak için çalışıyor.

Bu şartları taşıyanlara ucuz kiralık ev verilecek! Detaylar ortaya çıktı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının en önemli gündem maddesi kira artışları ve konut ihtiyacı oldu. SOSYAL KONUT SEFERBERLİĞİ PLANLANIYOR Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre 2026 yılından itibaren sosyal konut seferberliği başlatılması …

İsrail-İran gerilimi petrol fiyatlarını uçurdu: Akaryakıtta yüzde 75’lik artış…

İsrail’in İran’a düzenlediği saldırının ardından küresel petrol piyasalarında büyük şok yaşandı. Ortadoğu’daki artan gerilim, enerji fiyatlarında domino etkisi yaratırken Türkiye’de akaryakıt zamları kapıda bekliyor. Peki akaryakıt fiyatları hangi seviyelere yükselebilir? Petrol krizi yurttaşın cebini nasıl etkiler? İşte ayrıntılar…