Basit önlemlerle cilt kanserinden korunun

Cilt Kanseri Hakkında Önemli Bilgiler

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Zekeriya Hannarici, cilt kanserinin dünyada en yaygın görülen kanser türlerinden biri olduğunu vurguladı. Uzm. Dr. Hannarici, erken teşhis edildiğinde cilt kanserinin tamamen tedavi edilebileceğini belirtti. “Cilt kanseri, önlenebilir kanserler arasında önde gelenlerden biridir. En sık karşılaşılan cilt kanseri türleri; bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom ve en agresif olan malin melanomdur,” dedi.

Güneşe uzun süre maruz kalmak, korunmasız bir şekilde güneşe çıkmak, solaryum gibi yapay ultraviyole kaynaklarını kullanmak, açık tenli olmak ve ailesinde cilt kanseri öyküsü bulunması gibi faktörlerin cilt kanseri riskini artırdığını söyleyen Uzm. Dr. Hannarici, cilt kanserinden korunmanın mümkün olduğunu vurguladı. Hannarici, korunmak için yapılması gerekenlerin oldukça basit olduğunu belirtti. “Güneşe çıkarken geniş spektrumlu, yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanmalıyız. Özellikle saat 10.00-16.00 arasında uzun süre güneşe çıkmaktan kaçınmalıyız. Şapka, güneş gözlüğü ve koruyucu kıyafetler tercih etmeliyiz. Cildimizde yeni oluşan ya da şekli, rengi, boyutu değişen benleri mutlaka bir dermatologa göstermeliyiz,” şeklinde konuştu.

”GENÇLERDE VE ÇOCUKLARDA GÖRÜLEBİLİR”

Hannarici, herhangi bir cilt değişikliğinin basit bir leke olmayabileceğini vurgulayarak, cilt kanserinde erken teşhisin önemini vurguladı. “Cilt kanseri sadece yaşlılarda değil, gençlerde ve çocuklarda da görülebiliyor. Bilinçli davranışlarla hem kendimizi hem de sevdiklerimizi koruyabiliriz. Aynaya baktığımızda sadece dış görünümümüzü değil, sağlığımız hakkında önemli ipuçlarını da görebiliriz. Cildinize özen gösterin, değişikliklere geç kalmayın. Korunmak kolaydır, tedavi edilebilir, ancak geç kalmak risklidir,” dedi.

Related Posts

‘Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün’

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuzun sağlıklı tüketilmesi için önerilerde bulunan Diyetisyen Gökçenur Kahraman, “Yazın ferahlatıcı meyvelerinden karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana öğünlerden 1-2 saat sonra yanında bir avuç badem veya birkaç cevizle birlikte tüketilebilir. Karpuzun yanına beyaz peynir eklenerek kan şekeri dengesi daha iyi korunabilir. Tokluk süresi uzayabilir. Karpuzu nane, limon, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak sağlıklı smoothieler yapabilirsiniz. Roka, beyaz peynir, zeytinyağı ile yaz salataları hazırlayabilirsiniz” dedi.

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Araştırma: Sosyal medya çocuklarda depresyona yol açabiliyor

Şok diyet tuzağına düşmeyin! Formda olmak için tabağınızı renklendirin

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte pek çok kişi fit bir vücuda sahip olmanın yollarını arıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Bensu Enyüksek, yaza formda girmenin 7 etkili yolunu anlattı.

Sohbet robotları ile dertleşmek ruh sağlığı sorunlarına çözüm olabilir mi?

Sohbet robotları ile dertleşmek ruh sağlığı sorunlarına çözüm olabilir mi?

Williams Sendromu: Yabancılara sarılmak ve arkadaş olmak için doğuştan gelen bir arzu…

Yabancılara “en yakın arkadaş” gibi davranmak ne gibi tehlikeler doğurabilir?