Dünya’da İlk! Kuş Gribi Aşısı Yapılıyor

Finlandiya, gelecek haftadan itibaren bazı hayvanlarla teması olan çalışanlarına yönelik kuş gribi aşısı sunma kararı aldı. Bu adım, dünyada bu tür bir aşıyı sunan ilk ülke olma özelliği taşıyor. Ülke, CSL Seqirus CSL.AX üreticisinden 15 ülke için toplam 40 milyon doza kadar ortak AB tedariki kapsamında 10.000 kişi için aşı satın aldı.

AVRUPA KOMİSYONU ONAYLADI: FİNLANDİYA İLK OLACAK

Avrupa Komisyonu, Finlandiya’nın kuş gribi aşısının dağıtımına başlayacak ilk ülke olacağını açıkladı. Finlandiya Sağlık ve Refah Enstitüsü (THL), aşının öncelikle iş veya diğer durumlar nedeniyle kuş gribi bulaşma riski artmış 18 yaş ve üzeri kişilere sunulacağını belirtti.

KUŞ GRİBİ TEHLİKESİ KÜRESEL BOYUTTA

Kuş gribinin H5N1 suşu, son yıllarda küresel olarak milyonlarca kümes hayvanının ölümüne veya itlaf edilmesine neden oldu. ABD’deki ineklerde de görülen virüs, zaman zaman insanlara da bulaşabiliyor. Finlandiya’da henüz insanlarda virüs tespit edilmedi.

THL, aşılamanın en erken gelecek hafta bazı bölgelerde başlayabileceğini belirtti. Aşı, kürk ve kümes hayvanı çiftliklerinde çalışanlar, laboratuvar teknisyenleri, veterinerler ve temizlik işlerinde çalışanlar gibi risk altındaki kişilere sunulacak. Ayrıca, kuş gribi insan enfeksiyonu durumunda temas halindeki kişilere de aşının sunulması planlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir