En az 52 bin kişi genç yaşta öldü. Orman yangınlarına ilişkin çarpıcı araştırma

ABD merkezli bilim dergisi Science Advance’de yayımlanan bir çalışmada, ABD’li bilim insanları orman yangını riskinin yüksek olduğu California’da yangın dumanı içerisindeki ince partikül maddelerin (PM2.5) insan sağlığı üzerindeki etkisini araştırdı.

EN AZ 52 BİN İNSAN ERKEN YAŞTA ÖLDÜ

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalara göre, California’da 2008 ile 2018 yılları arasında orman yangınlarından çıkan dumanın içerisindeki partikül maddelerden oluşan kirlilikten dolayı 52 ila 55 bin arasında insanın erken yaşta hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

ÖLÜM ORANI EN YÜKSEK KENT

Eyalete bağlı Los Angeles kentinde aynı dönemde 9 binden fazla kişinin orman yangını dumanına bağlı olarak yaşamını yitirdiğine dikkat çekilen araştırmada, Los Angeles’in ölüm oranının en yüksek kent olduğu ifade edildi.

California Üniversitesi’nden (UCLA) bilim insanları, orman yangından çıkan dumanına maruz kalınması, solunum ve kalp gibi birçok sağlık sorununa sebep olduğu kaydedildi.

“UZUN VADELİ ADIMLAR ATILMALI”

Araştırma sonucu ayrıca 39 milyon nüfusu bulunan California gibi iklim değişikliğine bağlı olarak orman yangını riskinin yüksek olduğu yerlerde yangın etkilerini azaltmak için uzun vadeli tedbirlerin alınması gerektiği ifade edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir