Geçinmek için ikinci iş şart

Türkiye’deki Emekçilerin Uzun Çalışma Saatleri

Türkiye’de bugün milyonlarca emekçi, ek işlerle birlikte günlük 12 saate varan çalışma süreleriyle karşı karşıya kalıyor. Ancak İngiltere bu şartları 1802 yılında terk etti ve 1886’da 8 saatlik iş gününü evrensel bir hak olarak kabul etti. Türkiye ise hala tarih öncesinden kalma bir emek rejimi ile idare ediliyor. İktidar, emeği değersizleştirerek işçileri susturmaya ve yoksulluğa alıştırmaya çalışıyor, insanca bir yaşamı ise lüks gibi gösteriyor.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi: “En Uzun Mesai Türkiye’de”

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye’de işçilerin artık iki yaşam sürdüğünü belirterek, çünkü bir yaşamla geçinemediklerini vurguladı. Akkuş İlgezdi, Avrupa’nın en uzun mesaisini yaptırıp Afrika’nın yoksulluk seviyesini dayatmanın, AKP iktidarının Türkiye için sunduğu tablo olduğunu ifade etti.

Akkuş İlgezdi, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine atıfta bulunarak, Türkiye’nin Avrupa’da en uzun mesai yapılan ülke olduğunu hatırlattı ve şunları kaydetti: “Türkiye’de çalışan başına haftalık ortalama çalışma süresi 44.6 saattir. Ancak sahada durum çok daha farklıdır. Birçok işçi haftada 50-60 saati bulan mesailerle gece gündüz çalışmak zorunda kalıyor çünkü tek maaşla kira, fatura, çocukların okul masraflarını karşılamak imkansız hale gelmiştir. İşçilerin %65’i ek iş yapmadan geçinemiyor. %41’i ‘ek iş olsa yaparım’ derken, %24’ü zaten ikinci bir işte çalışmaktadır. Bu durum bize Türkiye’de emekçilerin artık sadece fazla değil, fazladan çalışarak ayakta kaldığını göstermektedir.”

Related Posts

Dolar ve Euro bugün ne kadar oldu? 13 Mayıs 2025 Salı döviz fiyatları

13 Mayıs 2025 Salı günü dolar ve Euro’nun güncel fiyatları belli oldu. Peki, dolar bugün ne kadar? Euro kaç TL? İşte güncel döviz kurları…

Tarih verdi: Kahve fiyatları artacak

Avrupa’nın geçtiğimiz yüzyıl keşfettiği kahve, Türkiye’de geleneksel kahvenin yanında keşfetilmeyi uzun süre bekledi. Türkiye’de son yıllarda kahve tüketiminde büyük artış yaşanıyor. Tadının yanı sıra, sosyalleşme ve moda trendi ile bir kültür haline …

Otomotiv devi küçülmeye gidiyor: Fabrika sayısını azaltacak, binlerce kişiyi işten çıkaracak

Japon otomobil üreticisi Nissan, küresel çapta 11 bin kişiyi daha işten çıkarmayı planladığını duyurdu.

Konut fiyatlarında rekor artış: İstanbul’un en pahalı mahalleleri açıklandı

2020 yılında yaşanan pandemi sonrasında Türkiye’de konut fiyatlarının yükselişleri hız kesmeden devam ediyor. Dünyanın bir çok şehrini geride bırakarak rekor seviyelere ulaştı.

Piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı – 10 Mayıs 2025

Küresel piyasalarda, ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerine olan iyimserliklere karşın yatırımcıların temkinli davranmayı sürdürmesiyle geçen hafta karışık bir seyir izlenirken, gelecek hafta gözler ABD’de açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.