‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

Gıda Fiyatlarındaki Artış Toplumun Alım Gücünü Etkiliyor

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, gıda fiyatlarındaki artışın düşük ve orta gelir gruplarının alım gücünü olumsuz etkilediğini ve gelir adaletsizliğini artırdığını belirterek, fiyat artışlarına çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

‘Kontrol Altına Alınmalı’

Ardıç, ASO Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, yıllık gıda enflasyonunun OECD ülkeleri arasında en yüksek olan ülkeden 3 kat daha fazla seviyeye ulaştığını aktardı. Ülkedeki tarımsal felaketlerin gıda fiyatlarındaki yeni artışlara neden olabileceğine dikkat çeken Ardıç, “Gıda enflasyonu maalesef daha ciddi boyutlara ulaşabilir” şeklinde konuştu.

“Gıda enflasyonu, toplumsal istikrar, halk sağlığı ve sosyal adalet açısından çok önemli bir sorundur” diyen Ardıç, “Gıda fiyatlarındaki artış düşük ve orta gelirli insanların alım gücünü etkilemekte ve gelir adaletsizliğini daha belirgin hale getirmektedir. Gıda enflasyonunu kontrol altına almak için etkili politikalar geliştirilmelidir” ifadelerini kullandı.

Ardıç, Türkiye’de gıda arzının güvence altına alınması gerektiğini belirterek, “Ülkemizde tarım arazilerinin yüzde 30’unun bulunmasına rağmen üretim kapasitesi düşük. Tarım ve hayvancılığın hala sorun olması düşündürücü. Acilen çözüm bulunmalı” dedi.

‘Dayanacak Gücümüz Kalmadı’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına işaret eden Ardıç, faizlerin beklentilerin aksine yüzde 49’a kadar yükseldiğini belirtti. Ardıç, “Enflasyonun ve faizlerin düşmesini umduk ama maalesef istediğimiz gibi olmadı. Durum hiç iç açıcı değil. Sanayiciler olarak artık dayanacak gücümüz kalmadı. Kredi maliyetleri bizi üretmekten alıkoyuyor” şeklinde konuştu.

Ardıç, ekonomi yönetiminin talebi kısmasıyla enflasyonu düşürmeye çalışmasına dikkat çekerek, “Fiyat artışlarının sebebi sadece talep fazlalığı değil aynı zamanda arz eksikliği de olabilir. Üretmediğimiz malın fiyatı artar” dedi.

Related Posts

Bankacılık sektöründe şok gelişme: Mevduat ve kredilerde tarihi artış!

Bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler, yılın ikinci çeyreğine güçlü bir giriş yapıldığını gösteriyor. Mevduat ve kredi tarafında gözlenen hareketlilik, ekonomik dinamiklerin yeniden şekillendiğine işaret ediyor.

Yapay zekâya destek sözü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yapay zekâ alanında çekirdek teknolojiler, özellikle de yüksek kaliteli çipler geliştirme konusunda karşılaştığı zorlukların “üstesinden gelmesi” gerektiğini söyledi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

Intel’de büyük değişim: İşten çıkarma dalgası ve ofise dönüş zorunluluğu

Çip devi Intel, CEO Lip-Bu Tan yönetiminde yeniden yapılanmaya hız verdi. Haftada dört gün ofisten çalışma zorunluluğu getiren şirket, çalışanlarının yüzde 20’sini işten çıkarmaya hazırlanıyor.

Kentsel dönüşümde hızlı ve başarılı sonuç almanın yolu doğru sözleşmeden geçiyor

Depremin yine gündemin ilk sırasına oturduğu megakentte hukukçular, kentsel dönüşümün hızlı ve güvenli şekilde tamamlanabilmesi için sürecin avukat denetiminde ve doğru sözleşmeyle yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

5 milyon TL’nin 1 aylık getirisi rekor kırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son faiz artışı sonrası bankalar, mevduat faizlerinde rekabeti yeniden kızıştırdı. Özellikle yüklü birikimi olanlar için bankaların sunduğu yüksek faiz oranları dikkat çekerken, 5 milyon TL’nin 1 aylık vade sonunda sağlayacağı kazanç adeta uçuşa geçti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir