Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Türkiye, Stratejik Gıda Stok Merkezi olabilir

AA

Türkiye’nin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’nın (WFP), Türkiye’yi küresel ve bölgesel düzeyde “stratejik gıda stok merkezi” olarak görmek istediğini açıkladı. Bakan Yumaklı, “Tüm teknik değerlendirmeler tamamlandı. Cumhurbaşkanımızın da desteğiyle, Türkiye’nin bu alandaki konumunu kalıcı hale getirmeyi amaçlıyoruz” dedi.

İbrahim Yumaklı’nın bu açıklamaları, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde (TİM) düzenlenen “Tarım Diplomasisi Atölyesi” etkinliğinde yapıldı. Tarımın artık bir üretim faaliyetinden öte, ülkeler arasında barışı ve işbirliğini güçlendiren bir stratejik diplomasi aracına dönüştüğünü vurgulayan Bakan Yumaklı, “Tarım Diplomasisi: Yeni Bir Dönemin Anahtarı” ifadesini kullandı.

Yumaklı, Türkiye’nin tarım diplomasisinde öncü bir ülke olduğunu ve uluslararası platformlardaki etkin rolüyle dikkat çekti. Aynı zamanda Türkiye’nin FAO, G20 ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası kurumlarla yürüttüğü projelerle, uluslararası işbirliğiyle kalıcı çözümler üretmeye devam ettiğini belirtti.

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin tarımsal gücünü ve stratejik merkez olma potansiyelini vurgulayarak, Türkiye’nin Avrupa’nın en yüksek tarımsal hasılasına sahip olduğunu ve dünya genelinde ilk 10 ülke arasında yer aldığını belirtti. 32,6 milyar dolarlık tarımsal ihracat hacminin bu başarıyı kanıtladığını söyledi.

Bakan, WFP’nin Türkiye’yi stratejik stok merkezi olarak görmesine ilişkin detayları paylaşarak, Türkiye’nin güçlü lojistik kapasitesi ve gıda üretim gücü sayesinde bu rolü başarıyla üstlenebileceğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı ile koordineli bir şekilde ilerleyen sürecin gereken altyapısının hazır hale getirildiğini ifade etti.

Bakan Yumaklı, su kaynaklarının etkin kullanımı, iklim değişikliğine karşı alınan önlemler ve çölleşmeyle mücadeleye odaklanarak, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Türkiye olarak uluslararası alanda çözümler üretmeye odaklandıklarını ve bu doğrultuda birçok uluslararası kuruluşla işbirliği yaptıklarını açıkladı.

“Türkiye, Kendine Yeterlilikte Stratejik Ürünlerde Güçlü”

Bakan Yumaklı, Türkiye’nin stratejik ürünlerde kendine yeterli bir ülke olduğunu belirterek, sahip oldukları üretim kapasitesiyle krizlere karşı dirençli ve güçlü bir tarım altyapısına sahip olduklarını ifade etti.

Related Posts

Bankacılık sektöründe şok gelişme: Mevduat ve kredilerde tarihi artış!

Bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler, yılın ikinci çeyreğine güçlü bir giriş yapıldığını gösteriyor. Mevduat ve kredi tarafında gözlenen hareketlilik, ekonomik dinamiklerin yeniden şekillendiğine işaret ediyor.

Yapay zekâya destek sözü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yapay zekâ alanında çekirdek teknolojiler, özellikle de yüksek kaliteli çipler geliştirme konusunda karşılaştığı zorlukların “üstesinden gelmesi” gerektiğini söyledi.

‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

ASO Başkanı Seyit Ardıç, yüksek gıda fiyatlarının yoksul ve orta gelirli halkın alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini, gelir adaletsizliğini daha da bozduğunu belirtti. Ardıç, gıda enflasyonuna çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

Intel’de büyük değişim: İşten çıkarma dalgası ve ofise dönüş zorunluluğu

Çip devi Intel, CEO Lip-Bu Tan yönetiminde yeniden yapılanmaya hız verdi. Haftada dört gün ofisten çalışma zorunluluğu getiren şirket, çalışanlarının yüzde 20’sini işten çıkarmaya hazırlanıyor.

Kentsel dönüşümde hızlı ve başarılı sonuç almanın yolu doğru sözleşmeden geçiyor

Depremin yine gündemin ilk sırasına oturduğu megakentte hukukçular, kentsel dönüşümün hızlı ve güvenli şekilde tamamlanabilmesi için sürecin avukat denetiminde ve doğru sözleşmeyle yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir