Telefon Kullanımı ve Hemoroid İlişkisi
Tüm toplumda ortak bir yanılgı olan hemoroid aslında bir hastalık değil, herkesin vücudunda bulunan bir yapıdır. Bu yapı iltihaplandığında hemoroid belirtilerinin ortaya çıktığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Vafi Atalay, “Hemoroid dokusu, anüsün tam kapanmasını sağlayarak dışkı kaçışını engeller. Bu yapıların şişmesiyle hemoroid hastalıkları ortaya çıkar. Halk dilinde bu hastalıklara basur veya hemoroid denir” diye açıklamada bulundu.
Hemoroid Belirtileri ve Önemi
Rektal kanama, ağrı veya dışkıda görülen doku sarkması gibi belirtilerin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden bir sağlık merkezine başvurulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Vafi Atalay, “Halk arasında kanamanın nedeninin hemoroid olduğu yanlış bir inanış olduğu için çoğu kişi doktora gitmez. Halbuki kanama tümör veya başka bir bağırsak sorununun belirtisi olabilir. Uzun süre hemoroid tedavisi gören genç hastalarda bile tümör bulunabilir” şeklinde uyarılarda bulundu.
Hamilelik ve Hemoroid
Prof. Dr. Atalay, hormonal değişiklikler nedeniyle hamilelik sırasında kabızlığın arttığını ve buna bağlı olarak hemoroid riskinin arttığını belirtti. Hamilelik ve emzirme döneminde hemoroid ilaçları ve sıcak su banyosunun tavsiye edilmediğini vurgulayan Atalay, doğumdan sonra yapılabilecek hemoroid ameliyatının en az 6 ay geciktirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri ile Önlem Alınabilir
Kabızlığa eğilimli olan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar olduğunu belirten Atalay, lif açısından zengin beslenmenin, uzun süre ıkınmamak, bol su içmek gibi basit yaşam tarzı değişikliklerinin hemoroidi önleyebileceğini paylaştı. Hemoroid tedavisinde kullanılan ilaçların belirtileri azaltabileceğini ancak tamamen yok etmeyeceğini, bu nedenle en etkili yöntemin standart hemoroid ameliyatı olduğunu belirtti.