Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Heyeti tarafından VAR Sistemi Kamuoyu Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.
TFF Hasan Doğan Ulusal Ekipler Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına Türkiye Futbol Federasyonu Lideri Mehmet Büyükekşi, TFF Lider Vekillleri Yusuf Günay, Yalçın Orhan, İdare Şurası Üyeleri Müslüm Özmen, İdil Karademirlidağ Suher, Ramazan Üçdan, Talat Papatya, Murat Şahin, Genel Sekreter Kadir Kardaş ile MHK Lideri Sabri Çelik, MHK Lider Vekili ve VAR Sorumlusu Murat Ilgaz, MHK Üyesi Ahmet İbanoğlu, hakemler ile medya mensupları katıldı.
Mehmet Büyükekşi: “Futbolun hoşluklarını gündeme getirmek istiyoruz”
Orhan Latife Konferans Salonu’ndaki toplantıda konuşma yapan Türkiye Futbol Federasyonu Lideri Mehmet Büyükekşi, “Göreve geldiğimiz birinci günden beri, Türk futbolunun öncelikli problemlerine, tüm paydaşlarımızla ortak istişareler içerisinde tahlil üretmek için çalışıyoruz. Yalnızca Türkiye’de değil, tüm dünyada, elbet gündemi en çok meşgul eden bahislerden biri hakem performanslarıdır. Her fırsatta lisana getirdiğim üzere, bizler futbolun hoşluklarını, insanları bir ortaya getiren heyecanını, ailelerin ve çocukların hafta sonu cümbüşü olan ve hakem yanlışları ile değil, maç performansları ile konuşulan bir oyunu gündeme getirmek istiyoruz. Zira biliyoruz ki, hepimizin hayrına olan şey, gelişen ve büyüyen bir futbol iktisadı. Lakin bu sayede kulüplerimize daha fazla gelir kaynakları yaratabiliriz, lakin bu sayede bir sonraki yayın ihalesi fiyatını ikiye katlayabiliriz ve fakat bu sayede futbolumuzu öbür pazarlara ihraç edebiliriz.” diye konuştu.
VAR sisteminin “Minimum müdahale, azamî fayda” prensibiyle çalıştığını vurgulayan Lider Mehmet Büyükekşi, şöyle devam etti: “Bugün sizleri buraya davet etme emelimiz, büyük bir çoğunluk tarafından hala bilinmeyen, yahut yanlış bilinen VAR protokolünü bir defa daha hatırlatmak ve kamuoyunu bilinçlendirme niyetimize desteklerinizi rica etmek ve üstte özetlediğim vizyonumuza hizmet etmektir. Görüntü yardımcı hakemliği – neredeyse her hafta, yalnızca puan kaybına uğrayan gruplarımız tarafından bol ölçüde eleştirilse de – UEFA kuralları gereği, en az müdahale – azamî yarar prensibi ile çalışır. Müdahale ettiği konumlarda ise mutlaklık arar. Aksi takdirde müdahale hakkı yoktur.”
“Dünyada VAR sistemini en düzgün uygulayan ligler arasındayız”
TFF Lideri Büyükekşi, VAR teknolojisinin bariz yanılgıların önlenmesi konusunda futbola büyük yarar getirmiş bir yenilik olduğunu da belirterek “Geçmişle kıyaslandığında ülkemizde futbol, VAR sayesinde elbet çok daha şeffaf bir düzeye geldi. Lakin dünyanın her yerinde olduğu üzere Türkiye’de de hala gelişmeye muhtaç alanlar var. Buna karşın, 2022-2023 dönemi prestijiyle dünyada VAR sisteminin en uygun uygulandığı ligler ortasında yer aldığımız gerçeğinin altını çizmek isterim. Sistemi güzelleştirme konusunda hiç durmadan ve büyük bir düzgün niyetle çalışıyoruz. Farklı ülkelerin yapılarını ve VAR uygulamalarını inceliyor, onlarla fikir alışverişinde bulunuyoruz. VAR hakemlerimizin eğitimlerine büyük değer veriyoruz. VAR teknolojisini en yeterli uygulayan örnek ülke olma amacımız var ve eksiklerimizi her gün tamamlıyoruz. Çalışma ortamımızı uygunlaştırma emeliyle merkezimizi genişletiyor, teknolojik donanımlarımızı yeniliyoruz. Ve bugün, sizlerin aracılığınız vesilesiyle tüm paydaşlarımızdan bize takviye olmaları davetini yapmak istiyoruz.” tabirlerini kullandı.
“Tüm futbol paydaşlarını maddi manevi zenginleştirmeyi amaçlıyoruz”
VAR sisteminin kamuoyuna hakikat formda aktarılması gerektiğini kaydeden TFF Lideri Mehmet Büyükekşi, “Her puan kaybı sonrası, eksik bilgilendirmelerle ve hayali çizgiler üzerine VAR sistemini ve hakemlerimizi maksat almak yerine, evvel sistemin nerede devreye girdiğini, nerede girmediğini, ofsayt çizgisinin nasıl çizildiğini, 1 dakikadan az bir müddette toplanması gereken onlarca kamera imgesinin seçim kriterlerini, katılık zaruriyetini kamuoyuna anlatmak ve sonra da bu sistemi koruyup dayanak olmalarını sağlamak için yardımlarınızı rica ediyoruz. Biz, Türk futbolunun marka pahasını artırarak federasyonundan kulübüne oyuncusundan antrenörüne basın mensubundan taraftarına tüm futbol paydaşlarını maddi manevi zenginleştirmeyi amaçlıyoruz. Bunu yaparken, kulüplerimiz saha içi performanslarını, siz pahalı basın mensupları, futbolun hoşluklarını öne çıkaran fair play odaklı haber akışını, bir bütün olarak hepimiz, iyiyi, hoşu, müspet olanı öne çıkarmalıyız.”
MHK Lider Vekili Murat Ilgaz, durumlarla VAR protokolünü anlattı
Başkan Mehmet Büyükekşi’nin konuşmasının akabinde VAR sistemiyle ilgili medya mensuplarına kısa bir çizgi sinema izletildi. Daha sonra MHK Lider Vekili ve VAR Sorumlusu Murat Ilgaz bir sunum gerçekleştirerek VAR Sistemi’nin işleyiş hali, VAR ve AVAR hakemlerinin vazifeleri ve VAR Protokolü’nü ekranda durumlarla örneklendirerek bilgilendirmede bulundu.
Medya mensupları VAR hakemi oldu
Merkez Hakem Şurası Lider Vekili Murat Ilgaz’ın VAR sunumunun akabinde bilgilendirme toplantısını takip eden medya mensupları, VAR Merkezi’nde canlı maç ve hazırlanan demolar üzerinde VAR hakemliği tecrübesi yaşadı. VAR protokolü çerçevesinde kritik durumları pahalandıran medya mensupları, offside çizgilerini de kendileri çizdiler. Tertip, medya mensuplarının görüntü yardımcı hakem uygulamalarına şahsen katılmalarının akabinde sona erdi.
VAR NEDİR?
Video Yardımcı Hakem sisteminin (VAR) emeli tüm kararlarda 100 doğruluk elde etmek değildir. VAR’ın genel ideolojisi “minimum müdahale – azamî yarar”dır. Her türlü kararı her vakit hakem verecektir. Hakemin kararı sırf görüntü incelemesi bariz bir yanılgıyı gösteriyorsa değiştirilebilir. Buradaki yanlışsız soru ‘Karar hakikat mu?’ değil. Hakikat soru: ‘Karar bariz bir formda yanlış mı?’
VAR’DA İNCELENEBİLİR KARARLAR
Hakemler karşılaşmalarında yüzlerce sefer karar verirler fakat VAR kullanımı ile yalnızca aşağıdaki olaylar incelenebilir:
GOLLER: Golden evvel golün geçersiz olması için bir ihlalin olup olmadığını bildirmek.
PENALTI/PENALTI DEĞİL KARARLARI: Verilen yahut verilmeyen bir penaltı kararında açık bir kusur olup olmadığını bildirmek.
DİREKT KIRMIZI KARTLAR (2. ihtarlar hariç): Verilen yahut verilmeyen bir ihraç kararında açık bir kusur olup olmadığını bildirmek.
YANLIŞ OYUNCUYA KART VERİLMESİ: Hakemin ihlal yapan ekipten yanlış oyuncuya ihtar yahut ihraç vermesi durumunu yahut hangi oyuncunun cezalandırılması gerektiğini bildirmek.
VAR’IN KİMİ İLKELERİ
1 – Görüntü teknolojisi sırf maçın seyrini değiştiren kararlardaki bariz yanlışları düzeltmek için ve gözden kaçan önemli olaylarda kullanılacaktır: Gol, penaltı/penaltı değil, direkt ihraç ve yanlış oyuncuya kart verilmesi (örneğin; hakemin yanlış oyuncuya ihtar vermesi/ihraç etmesi).
2 – Son karar her vakit hakem tarafından verilecektir.
3 – İncelemeyi sırf hakem başlatabilir; VAR, hakeme yalnızca inceleme teklifinde bulunabilir.
4 – İnceleme süreci ne olursa olsun, kararı süratle incelemek için rastgele bir vakit baskısı yok. Zira doğruluk vakitten daha kıymetlidir.
5 – Oyuncular ve ekip vazifelileri hakemin etrafını sarmamalı yahut şayet bir karar incelenecekse, inceleme sürecini yahut sonuncu kararı etkileme teşebbüsünde bulunmamalıdır. ‘İnceleme işareti’ kullanan bir oyuncu sarı kart alacaktır.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı